Przejdź do treści
Zdaj Matmę.BY KODILO
Powtórka maturalna · LEKCJA 4 Z 5

Zadania przekrojowe: prawdopodobieństwo i statystyka

Zadania przekrojowe

◷ 15 minPoziom: podstawowy7 kroków
ZANIM ZACZNIESZ

Co będziesz umieć po tej lekcji?

Będziesz pracować z danymi i zdarzeniami losowymi. Nauczysz się rozpoznawać, kiedy liczyć wszystkie wyniki, kiedy użyć prawdopodobieństwa klasycznego, a kiedy średniej albo mediany.

Na start

W prawdopodobieństwie najpierw ustal wszystkie możliwe wyniki.

W statystyce uporządkuj dane i sprawdź, o jaką miarę pyta zadanie.

Po tej lekcji:
  • policzysz wyniki sprzyjające i wszystkie możliwości
  • zastosujesz zdarzenie przeciwne
  • połączysz średnią, medianę i dane z tabeli
ZROZUM TEMAT

Wyjaśnienie krok po kroku

Każdy kolejny krok rozwija poprzedni. Po przykładach spróbuj rozwiązać pytania samodzielnie.

01WYJAŚNIENIE

Prawdopodobieństwo klasyczne

Rzucamy zwykłą sześcienną kostką i pytamy o prawdopodobieństwo otrzymania liczby większej od czterech. Wszystkie wyniki są jednakowo prawdopodobne, więc liczymy wyniki sprzyjające i wszystkie.

P(A)=∣A∣∣Ω∣P(A)=\frac{|A|}{|\Omega|}

Ω={1,2,3,4,5,6}\Omega=\{1,2,3,4,5,6\}

A={5,6}A=\{5,6\}

P(A)=26=13P(A)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}

02WYJAŚNIENIE

Dwa rzuty: para uporządkowana

Rzucamy monetą dwa razy. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie jednego orła. Przy dwóch etapach wynik opisujemy w kolejności, dlatego OROR i RORO są różnymi wynikami.

Drzewko wyników dwóch rzutów monetą z wyróżnionymi wynikami OR i RO.
Drzewko wyników dwóch rzutów monetą z wyróżnionymi wynikami OR i RO.

Ω={OO,OR,RO,RR}\Omega=\{OO,OR,RO,RR\}

Dokładnie jeden orzeł: OROR albo RORO.

P=24=12P=\frac{2}{4}=\frac{1}{2}

03WYJAŚNIENIE

Zdarzenie przeciwne bywa krótsze

Rzucamy monetą dwa razy i szukamy prawdopodobieństwa otrzymania co najmniej jednego orła. Łatwiej policzyć zdarzenie przeciwne, czyli brak orłów, i użyć dopełnienia.

P(A)=1−P(A′)P(A)=1-P(A')

Co najmniej jeden orzeł ma zdarzenie przeciwne: brak orłów.

P(RR)=14P(RR)=\frac{1}{4}

P=1−14=34P=1-\frac{1}{4}=\frac{3}{4}

Wskazówka

Sformułowanie „co najmniej jeden” często sugeruje policzenie „ani jeden”.

04WYJAŚNIENIE

Średnia arytmetyczna

Średnia czterech liczb: sześć, osiem, dziesięć i jednej nieznanej wynosi dziewięć. Obliczymy brakującą liczbę, zapisując równanie ze średnią.

x‾=x1+x2+…+xnn\overline{x}=\frac{x_1+x_2+\ldots+x_n}{n}

6+8+10+x4=9\frac{6+8+10+x}{4}=9

24+x4=9\frac{24+x}{4}=9

x=12x=12

05WYJAŚNIENIE

Mediana wymaga uporządkowania danych

Mediana to wartość środkowa po uporządkowaniu danych. Przy parzystej liczbie danych bierzemy średnią dwóch środkowych wartości.

7,2,9,4,5→2,4,5,7,97,2,9,4,5\to2,4,5,7,9

Me⁡=5\operatorname{Me}=5

2,4,7,102,4,7,10

Me⁡=4+72=112=5,5\operatorname{Me}=\frac{4+7}{2}=\frac{11}{2}=5{,}5

Wskazówka

Nie wybieraj środka z nieuporządkowanej listy.

06WYJAŚNIENIE

Średnia ważona z tabeli

W danych liczba trzy występuje dwa razy, liczba cztery trzy razy, a liczba pięć jeden raz. Obliczymy średnią ważoną, mnożąc każdą wartość przez jej liczebność.

3⋅2+4⋅3+5⋅1=233\cdot2+4\cdot3+5\cdot1=23

2+3+1=62+3+1=6

x‾=236\overline{x}=\frac{23}{6}

07WYJAŚNIENIE

Prawdopodobieństwo z liczbą elementów

Losujemy jedną liczbę całkowitą od jednego do dwudziestu. Obliczymy prawdopodobieństwo, że będzie podzielna przez cztery, najpierw wypisując wyniki sprzyjające.

{1,2,3,…,20}\{1,2,3,\ldots,20\}

Podzielne przez 44: 4,8,12,16,204,8,12,16,20.

P=520=14P=\frac{5}{20}=\frac{1}{4}

SPRAWDŹ SIĘ

Teraz Twoja kolej

Wybierz odpowiedź w myślach lub na kartce, a potem rozwiń rozwiązanie.

PYTANIE 01

Kostka

Rzucamy kostką. Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby parzystej wynosi:

A

16\frac{1}{6}

B

13\frac{1}{3}

C

12\frac{1}{2}

D

23\frac{2}{3}

Sprawdź odpowiedź
Poprawna odpowiedź: C

12\frac{1}{2}

Liczby parzyste to 2,4,62,4,6, czyli 33 wyniki z 66.

PYTANIE 02

Mediana

Mediana danych 3,8,1,6,43,8,1,6,4 wynosi:

A

33

B

44

C

55

D

66

Sprawdź odpowiedź
Poprawna odpowiedź: B

44

Po uporządkowaniu mamy 1,3,4,6,81,3,4,6,8, więc środkowa wartość to 44.

PYTANIE 03

Dwa rzuty monetą

Przy dwóch rzutach monetą prawdopodobieństwo wyniku OOOO wynosi:

A

12\frac{1}{2}

B

13\frac{1}{3}

C

14\frac{1}{4}

D

34\frac{3}{4}

Sprawdź odpowiedź
Poprawna odpowiedź: C

14\frac{1}{4}

Są cztery jednakowo prawdopodobne wyniki: OO,OR,RO,RROO,OR,RO,RR.

NA KONIEC

Podsumowanie

Najpierw uporządkuj wyniki albo dane, a dopiero potem licz prawdopodobieństwo, średnią lub medianę.

Zapamiętaj

P(A)=∣A∣∣Ω∣P(A)=\frac{|A|}{|\Omega|}

P(A)=1−P(A′)P(A)=1-P(A')

x‾=x1+x2+…+xnn\overline{x}=\frac{x_1+x_2+\ldots+x_n}{n}

Mediana wymaga uporządkowania danych.